AlterIAS logo
PDF Afdrukken

Invasieve planten en tuinbouw

De meeste invasieve planten werden ingevoerd omwille van hun sierwaarde

Sierplanten maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze versieren onze tuinen, parken, wegen en oefenen een positieve invloed op ons uit. Vele mensen, van producent tot consument, gebruiken sierplanten: boomkwekers, openbare diensten verantwoordelijk voor aanplantingen of groene ruimte, tuinaanleggers, tuinarchitecten en tuinliefhebbers. Aangezien tuinieren erg populair is, kent de sierteeltsector een enorme ontwikkeling.

ralf_roletschek_web_300
Foto : R. Roletschek

Helaas bevinden er zich tussen deze sierplanten ook woekeraars of invasieve planten. De meeste invasieve soorten werden trouwens in eerste instantie geïntroduceerd als sierplant. Ze ontsnapten uit kwekerijen, botanische tuinen, tuinen en parken en drongen natuurlijke habitats binnen. Vele invasies kenden zo hun oorsprong. 

Voor meer informatie over de economische waarde en perceptie van invasieve planten door de professionele groensector, klik hier

 

Ze kunnen uit tuinen ontsnappen en verspreiden zich in de natuur...


coto_pel_calc_web_250    coto_pelouses_web_250
Vlakke dwergmispel (Cotoneaster horizontalis) in een tuin...en een kalksteen grasland koloniseert (photos : M. Halford)

j_guyon_web_250    vanderhoeven_web_250
Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) in een tuin...en langs een waterloop (photos : J. Guyon, S. Vanderhoeven)

halford_web_250    rosa_wenduine_web_250
Rimpelroos (Rosa rugosa) geplant langs de weg...en in duinen (photos : M. Halford, E. Branquart)

De mens blijft dus een belangrijke vector in de verspreiding van invasieve soorten. We vervoeren, planten en verspreiden ze over heel de wereld. Dit proces wordt versterkt door de globalisering en door de internationale handelsbetrekkingen.

Wist je dit ?

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) werd ingevoerd in Nederland in 1823. Rond 1847 werd Japanse duizendknoop populair in Europa en kreeg de plant de gouden medaille voor de "interessantste" plant van het jaar van de Maatschappij voor Land- en Tuinbouw. Sindsdien werd Japanse duizendknoop in vele parken en tuinen aangeplant. Momenteel is dit één van de meest problematische invasieve plantensoorten.

Photo : E. Delbart