AlterIAS logo
PDF Afdrukken

getuigenissen

In "getuigenissen" laten we professionele groenvoorzieners aan het woord die zich geëngageerd hebben in de Gedragscode invasieve planten.  Ze hebben een aantal invasieve planten uit hun catalogussen geschrapt, informeren hun klanten of inwoners over de risico's van invasieve planten en adviseren over niet-invasieve alternatieven.  Bij deze willen wij hen en al onze andere partners bedanken die onze sensibilisatiecampagne over invasieve planten actief mee ondersteunen en zo bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit.

 


logo_louveigne_web

Fréderic Droeven, boomteler

Les Pépinières de Louveigné

www.pepinieresdelouveigne.be

fred_droeven_web

« Sinds ons engagement in de Gedragscode, bieden we het promotiemateriaal aan op ons bedrijf. Elke dag spannen wij ons in om ons cliënteel de meest accurate, professionele adviezen te geven.  Als producent hebben we een veel bredere taak dan alleen maar planten verkopen. We merken trouwens dat bijna alle telers die ingeschreven zijn op het AlterIAS netwerk actieve leden zijn van de vereniging 'Horticulteurs et Pépinièristes de Wallonie'. Door onze gemeenschappelijke inzet voor kwaliteit en een duurzame productie willen we onze klanten de beste keuzes laten maken.

 Ter illustratie, een anekdote die onze informatieve rol aantoont: Op 11 juni ontvangen we van één van onze professionele klanten, een landschapsarchitect van een geronnomeerd bedrijf, een zeer groot order voor een levering van waterplanten op 15 juni. Deze opdracht is voor het bedrijf de afsluiter van een grote en prestigieuze opdracht, goed voor een groot gedeelte van de jaaromzet 2012. Mijn jonge collega vraagt mij, landschapsarchitect van opleiding, om dit order te bekijken. We bemerken dat het aanplantingsplant 84 Jussia grandiflora planten bevat. Ik bel hem om hem te verwittigen over het invasief karakter en het stopzetten van de verkoop van deze plant. Hij meldt me zijn keuze gebaseerd te hebben op de beste beschikbare catalogus van de heer Jurdant van de firma  Aqua production. Ik verwittig hem dat hij de oude catalogus geraadpleegd heeft en dat Aqua production, net als ons bedrijf, zich geëngageerd heeft om deze invasieve planten niet meer te commercialiseren. We vervangen  in het beplantingsplan de Jussia grandiflora door Butomus umbellatus. Op deze manier werd een privetuin gevrijwaard van een woekerende,  invasieve plant door tussenkomst van 3 professionele groenvoorzieners: een gewetensvolle tuinarchitect, een gewaarschuwde boomteler en een geëngageerde producent .» (vertaald uit het Frans)

F. Droeven

 

logo_roselaere_web

Griet Buyse, reductie-ambtenaar

Stad Roeselare

www.roeselare.be

griet buyse stad roeselare_web

“Hoe breng je het  ‘Invasieve plant’-verhaal  als stad of gemeente naar buiten?

Dat was voor mij de belangrijkste vraag nadat we met de werkgroep  de  consensuslijst  invasieve planten  hadden opgesteld.  De inzet om gans het Alterias project  als een succes te kunnen omschrijven, eindigt  niet met die bewuste lijst.

Hier begint het echte verhaal voor ons allemaal.  Wat kunnen we vanuit de steden en gemeenten zelf doen? Al eerst  zelf de gedragscode ondertekenen en  zeker geen  planten meer aankopen die op de bewuste  lijst staan. Het verbod  kan men ook opleggen via aanbestedingen (studiebureaus enz.) , het kenbaar maken aan de bevolking via infobladen, website van de stad .. .

Dit alles is een verhaal dat redelijk vloeiend tot stand  kan komen, maar hoe breng je dit tot de grootste doelgroep?  Hoe krijg je de bevolking zelf mee in dit verhaal?  Vanuit de stad zijn we begonnen met een infostand  tijdens de opening van het Pastoorbos, de interesse  was daar redelijk groot,  maar om de mensen echt te overtuigen,  waren we van mening dat we nog kleinschaliger  moesten werken,  meer buurtgericht.  We koppelden deze info aan een infoavond over ‘groen’ in een woonwijk en merkten dat de mensen luisterden naar ons verhaal.  Zeker wanneer je er de mensen op wijst hoeveel extra werk en geld het als stad of gemeente kost om de Heracleum mantegazzianum of de Hydrocotyle ranunculoides  onder bedwang te houden. Het boekje ‘alternatieven voor invasieven’ werd heel positief onthaald en het biedt de mensen een goede leidraad. Wanneer je dan ziet dat de mensen spontaan de gedragscode als tuinliefhebber willen onderteken, dan besef je: we zijn op de goede weg. “

Griet Buyse