AlterIAS logo
PDF Afdrukken

Alternatieve planten

 

Er bestaat een eenvoudige manier om de introductie van invasieve planten te beperken:

kies gewoon voor andere planten...

 

Slechts een zeer klein percentage van alle sierplanten die beschikbaar zijn op de markt vertonen invasieve eigenschappen (minder dan 1%).  In Europa worden er niet minder dan 55.000 planten (houtachtigen en vaste planten) gecommercialiseerd (zie de lijst van houtachtigen en vaste planten). Het is dus duidelijk dat het niet moeilijk is om andere, alternatieve planten te vinden in dit enorme aanbod van planten...

Ter vervanging van invasieve planten kunnen er alternatieve planten gebruikt worden.  Een alternatieve plant is een plant die niet-invasief is en die de invasieve plantensoort kan vervangen d.w.z. een plant met  gelijkaardige sierwaarde en/of functionallteit, maar die geen risico inhoudt voor de biodiversiteit. In de catalogussen vindt u een veelheid van planten terug die aan deze eigenschappen voldoen en die goed in uw tuin zullen aarden. Er is reeds een  brochure en folder over alternatieve planten beschikbaar.

 

Brochure alternatieven voor invasieven

(NL versie)

Folder invasieve waterplanten en alternatieven

 (NL versie)

voorpagina_brochure_web_2

aquatic_folder_nl

 

 

Er bestaan in het buitenland ook programma's rond alternatieve planten. Meer info vindt u op de volgende websites (opgelet, de voorgestelde alternatieve planten zijn niet systematisch geschikt voor België. Sommige zijn exotische planten die invasief kunnen worden in onze regio's):